ICT-diensten voor de behoeften van mensen met dementie

TITEL : “Review of ICT-based services for identified unmet needs in people with dementia.” Ageing Research Reviews. 2007 Oct;6(3):223-46. Epub 2007 Aug 2.”

AUTEUR(S) : S. Lauriks, A. Reinersmann, H.G. van der Roest, F.J.M. Meiland, R.J. Davies, F. Moelaert, M.D. Mulvenna, C.D. Nugent en R.M. Dröes. VUmc/EMGO, GGZ-Buitenamstel, University of Ulster UK, Telematica Instituut Nederland, Alzheimercentrum Amsterdam. 2007.

Samenvatting

Deze literatuurstudie heeft zich gericht op onvervulde behoeften die mensen met dementie en hun mantelzorgers het meest ervaren en op de oplossingen die moderne ICT-toepassingen daarvoor kunnen bieden.

Aanpak

Er is systematisch literatuuronderzoek verricht. Uiteindelijk zijn er 22 websites en 46 publicaties geselecteerd en geanalyseerd die voldeden aan de zoekcriteria.

Conclusies

De belangrijkste behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers zijn in kaart gebracht. Deze zijn samen te vatten als: de behoefte aan algemene en persoonlijke informatievoorziening, de behoefte aan steun betreffende de symptomen van dementie, de behoefte aan sociale contacten en gezelschap en de laatste als de behoefte aan gezondheidsmonitoring en gevoel van veiligheid. Uit de verschillende bronnen die bestudeerd zijn, kan worden opgemaakt dat de informatieve websites vooral mantelzorgers helpen in het vergaren van algemene informatie, persoonlijke informatie is niet zo voor handen. Deze websites zijn echter niet gericht op de betrokkene met dementie zelf. ICT-oplossingen die kunnen helpen met bepaalde beperkingen van de ziekte, zoals geheugenproblemen en dagelijkse activiteiten, zijn veelal goed bruikbaar voor mensen met een lichte tot matige dementie, omdat zij nog in staat zijn tot het hanteren van simpele elektronische apparatuur. Deze toepassingen ondersteunen mensen met dementie niet alleen, maar geven vaak ook meer zelfvertrouwen. Simpele mobiele (beeld)telefoons en bijvoorbeeld zelfs robots kunnen ingezet worden voor meer gezelschap en sociaal contact. Dwaalbeveiliging/GPS en systemen en sensoren die bijvoorbeeld beweging waarnemen, hebben bewezen het gevoel van veiligheid te verhogen en onrust en angst te doen afnemen. Deze resultaten zijn veelbelovend, het is echter wel noodzakelijk dat er meer studies worden verricht naar de effecten van ICT-oplossingen in het dagelijks leven van mensen met dementie en hun naasten. Deze studies kunnen de bruikbaarheid, integratie en implementatie van dergelijke hulpmiddelen in de dementiezorg verbeteren.

Voor meer informatie en vragen: hg.vanderroest@vumc.nl

 

Onderzoeken
Technologische ondersteuning
De toepassing van domotica
ICT-diensten voor de behoeften van mensen met dementie

Deze (Engelstalige) wetenschappelijke publicatie is afkomstig uit ‘Ageing Research Reviews’ van Elsevier Ireland. Voor het volledige artikel, klik hier
Voor meer informatie: www.cogknow.eu

Voor meer informatie en publicaties over dementie en technologie van N. Nijhof: 
www.dementietechnologie.nl
www.focuscura.nl

Voor een (Engelstalig) artikel van H.S.M. Kort en J. van Hoof over de inzet van ‘slimme technologie’, klik hier

Voor een rapport van College Bouw Zorginstellingen over domotica met tips voor zorginstellingen, klik hier

Voor een rapport van de provincie Gelderland: 'Tien projecten, tien verhalen over domotica voor dementerenden', klik hier